Jacques Norden

Jacques is een zoon van schrijnwerker Calmer Norden (Groningen, 25 augustus 1834 – Groningen, 4 maart 1906) en Kaatjen Fortuin (Lochem, 3 juni 1844 – Groningen, 8 maart 1919). Hij wordt geboren in Groningen op 23 augustus 1884 en is de enige van de 6 kinderen uit dit gezin die ongehuwd zal blijven.

Jacques wordt handelsreiziger en staat in adresboeken vermeld als “Norden (Jac.), Agentuur en commissiehandel”. Hij verhuist regelmatig binnen de stad Groningen. Het eerste adres waar hij vermeld wordt is de Gedempte Zuiderdiep 141. Op 22 augustus 1924 verhuist hij naar de Hooge der A nr. 29 om binnen 2 jaar op 8 mei 1926 te verhuizen naar de Heerestraat 101a en vervolgens al na enkele maanden op 4 oktober van datzelfde jaar te verhuizen naar de Oude Kijk in ’t Jatstraat 31a. Soms neemt hij genoegen met een zit-slaapkamer met volledig pension zoals het geval is wanneer hij op 31 juli 1935 zijn intrek neemt in de Jozef Israëlsstraat 44. Mogelijk huurde hij ook op de andere adressen slechts een kamer maar daar is niets van bekend. Op 4 april 1936 verhuist hij naar de Heereweg 41, dit is het laatst bekende adres op zijn gezinskaart.

Fragment uit de gezinskaart van Jacques Norden

Toch moet Jacques voor hij weggevoerd werd nog op de Rademarkt 4a gewoond hebben getuige zijn kaart van de Joodse Raad en een oproep in het N.I.W. van 10 april 1946 waarin namens het Ned. Beheersinstituut een oproep geplaatst wordt voor o.a. Jacques Norden.

Gezien het feit dat Jacques tussen 3 en 5 oktober 1942 aankomt in Westerbork moet hij vrijwel zeker eerst in één van de werkkampen gezeten. Welke dit was heb ik nog niet kunnen achterhalen. Op 19 oktober 1942 wordt hij op transport gezet naar Auschwitz waar hij direct na aankomst op 22 oktober 1942 vermoord wordt.

Kaart Joodse Raad Jacques Norden

Project: Dit gezin maakt deel uit van het project “Elke naam telt”. Heeft u aanvullende informatie dan wordt het zeer op prijs gesteld indien u die wilt delen en ter beschikking stelt voor het project. U kunt e.e.a. melden per e-mail aan Robert Mulder via info[at]robertmulder.nl.

Geadopteerd door: Regina Philip


Bronnen:
Boek: Joodse werkkampen Balderhaar en Kloosterhaar – Freddie Ekkel,Dick de Jeu, Willem Reinders, Derk Jan te Rietstap en Dick Roessink
Publicatie: De namen van de Joodse mannen in Twilhaar – Alex Alferink en Jan Fikken
Arolsen Archives
Groninger Archieven
Robert Mulder

Illustraties:
Arolsen Archives
Groninger Archieven
Nieuwsblad van het Noorden

Gepubliceerd:
05-11-2021