Stamboom

Regelmatig wordt mij persoonlijk of via e-mail gevraagd of ik familie ben van iemand die genoemd wordt op Joods Groningen. Hoewel niet altijd, komt het toch vaak voor dat er een familieband of andere verwantschap is tussen mij en personen die op Joods Groningen vermeld worden. Het leek mij daarom een goed idee om voortaan een link onder een artikel te plaatsen met daarin een verwijzing naar de plaats waar deze persoon zich in mijn stamboom bevindt. Zo kunt u zelf bekijken wat mijn verwantschap met een bepaald persoon is of helpt het u misschien verder met uw eigen genealogisch onderzoek. Mijn bevindingen deel ik graag met u mits deze niet voor commerciële doeleinden gebruikt worden. Uiteraard wordt een bronvermelding van Joods Groningen en/of mijn stamboomsite zeer op prijs gesteld.

Verwantschap tussen personen

Om verwantschappen te ontdekken tussen 2 personen gaat u als volgt te werk: Zoek in de stamboom de eerste persoon uit van wie u een verwantschap wilt vaststellen met een andere persoon. U kunt dit doen door rechtsboven in het menu “zoek” (naast “Startpagina” een naam in te vullen. Ga naar de profielpagina van deze persoon. Klik vervolgens op de tab “Verwantschappen” (afb. 1).

Nu krijgt u een scherm te zien waar u een naam in kunt vullen. Zodra u begint met het invoeren van een achternaam krijgt u een reeks opties te zien van personen met dezelfde achternaam en enkele van hun basisgegevens (zie afb. 2). Soms is die lijst met opties zo lang dat u nog even door moet gaan met invoeren tot de naam in beeld verschijnt waar u naar op zoek bent. Klik nu de naam aan van de persoon waar u de verwantschap mee wilt zien. Klik vervolgens op de knop “Berekenen”. Houd er rekening mee dat alleen van reeds in de stamboom ingevoerde personen een verwantschap te zien is. U kunt dus niet uw eigen naam invoeren maar mogelijk wel van iemand waar u de naam van herkent omdat die in uw eigen gegevens voorkomt. Zo kunt u dan eventueel de verwantschap met uzelf berekenen.

Na het invoeren van de naam komt u terecht in een resultaten scherm met daarin een diagram van de verwantschap tussen de 2 personen van uw keuze.

Andere mogelijkheden

Zoals u op afbeelding 1 kunt zien zijn er nog andere opties om meer over iemand te weten te komen. Zo kunt u bijv. de kwartierstaat of het parenteel opvragen. Een parenteel is volledig in tekst opgemaakt vanwege de enorme hoeveelheid informatie over familiebanden, maar een kwartierstaat bestaat weer uit een mooie grafiek zoals u hieronder kunt zien in de kwartierstaat van Andries Levie van Dam.

Indien u met uw muis over een persoon heen gaat krijgt u meer informatie te zien over die persoon. Als u op een afbeelding klikt komt u op de betreffende pagina in mijn stamboom uit en kunt u zelf e.e.a. uitproberen. De homepage van mijn stamboom is hier te vinden.

Nog niet up-to-date

Met veel plezier voer ik o.a. de nodige werkzaamheden uit in diverse bestuursfuncties van de N.G.V. afdeling Rotterdam en omstreken. Daarbij komen de vele uren research voor Joods Groningen en het samenstellen van deze website. Hierdoor is het bijwerken van de online versie van mijn stamboom hopeloos achterop geraakt moet ik jammerlijk bekennen. Vanaf nu zal ik deze echter weer wat vaker bijwerken en onder een artikel een melding met link plaatsen indien er een relatie met mijn stamboom bestaat. De link brengt u direct naar het profiel van de betreffende persoon in de stamboom. Mocht de door u gezochte informatie nog niet bijgewerkt zijn stelt u mij dan gerust vragen in een e-mail. Dit kan via het e-mailadres van Joods Groningen, maar ook via een opmerking onder aan de pagina van het profiel dat u bezoekt.


Gepubliceerd:
19-10-2023