Fiets- en wandelroutes

Velen van u trekken er graag op uit voor een mooie fiets of wandeltocht. Online kunt u talloze fiets- en wandelroutes vinden die u kunt volgen. Wist u dat daar ook routes tussen zitten met de focus op Joodse bezienswaardigheden? Dit kan zijn een monument, een synagoge, een route door een oude Joodse buurt etc. Joods Groningen heeft een aantal van deze routes voor u opgezocht en bij elkaar gezet. Vind u een route te lang? Dan kunt u natuurlijk ook op een elk ander punt in de route starten dan de aangegeven startlocatie.

Fietsroutes

Aduard – Joodse begraafplaats Iepenlaan, Groningen (38km)
De startlocatie van deze route is Burgemeester van Barneveldweg, 9831 RD Aduard, Nederland
Dit is een knooppuntroute.
Op de begraafplaats Iepenlaan staat een bijzonder monument van de Groningse beeldhouwer Willem Valk. ‘Het monument op de Joodse begraafplaats’ werd opgericht ter nagedachtenis aan de bijna 3000 joden die uit de stad werden gedeporteerd en vermoord. De zuilen staan voor de twaalf stammen van Israël met elk aan de bovenkant een symbool dat ontleend is aan de Tenach.

Oorlogsmonumenten in Groningen (48km)
De startlocatie van deze route is Boterdiep Oostzijde 28, 9785 AB Zuidwolde, Nederland
Dit is een knooppuntroute.
Rondom de stad Groningen liggen verschillende oorlogsmonumenten. Met deze route gedenk je gesneuvelde militairen, burgers en vervolgden. Zo staat bijv. in het Sterrebos (tussen de knooppunten 86 en 81) het Joods Monument, dat in 1977 onthuld werd. Dit monument is opgericht ter nagedachtenis aan de ruim 3.000 Joodse Groningers die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Het monument stelt een menora voor met zes handen op sokkels. De zevende sokkel is door het overlijden van de kunstenaar leeg gelaten.

Joodse Historie (65km)
Een fietsroute van 65 km met speciale aandacht voor de Joodse erfenis met start en finish in Winsum. Deze route is ontwikkeld door de Stichting Een Joodse Erfenis te Winsum in samenwerking met de Historische Vereniging Winsum Obergum.
Kaart-Fietsroute-Joodse-erfenis
Een route langs 19e eeuw Joods Erfgoed
GPX bestand fietsroute Joodse erfenis
Infobestand fietsroute Stichting Een Joodse erfenis

Winschoten-Finsterwolde (7,37km)
Deze route voert langs de twee Joodse begraafplaatsen in Winschoten. Ze liggen aan de Sint Vitusholt en aan de Lieftkensstraat.

Wandelroutes

Wandelroute Joods Winsum
Startlocatie Station Winsum. Routebeschrijving en allerlei wetenswaardigheden over Joods Winsum in het boekje dat u .pdf-formaat kunt downloaden.

In de voetsporen van Aletta Jacobs
Ze is de heldin van de Veenkoloniën: Aletta Jacobs. Deze inspirerende wandelroute leidt je door het dorp waar het in 1854 allemaal begon: Sappemeer.

Kunstroute WOII – Centrum Groningen Stad
In Groningen zijn veel kunstwerken te vinden die verbonden zijn aan de Tweede Wereldoorlog. In deze door Kunstpunt Groningen ontwikkelde wandeltocht van ca. 2,6 km kom je langs kunst waarin de sporen van de oorlog nog zichtbaar zijn, en langs werken die herinneren aan de vele slachtoffers die zijn gevallen in de oorlogsjaren. De tour gaat door het centrum van Groningen, en start vlakbij de Martinitoren.

Wandeling in de vroegere Joodse buurt in Groningen Stad met gids.
Op zondag nemen de gidsen van Synagoge Groningen u mee naar het oude joodse Groningen. In de omgeving van de synagoge bevinden zich nog veel plekken die verbonden zijn aan de vroegere joodse bewoners van deze buurt.


Bronnen:
De Winsumse Sjoel
Fietsen123
Kunstpunt Groningen
Ontdek Midden-Groningen
RouteYou
Winsumerroutes

Gepubliceerd:
10-06-2023