Agenda

5 aug t/m
2 okt
2022
Expositie: Impressies uit Israël door Peter WortelPeter Wortel geeft op een verrassende manier een beeld van het land Israël en van de joodse cultuur. Hij maakte deze impressies naar aanleiding van een reis met zoon Jaap die blind is. Dertig korte gedichten met een afbeelding illustreren allerlei situaties en plekken in Israël. Van het ultraorthodoxe jodendom, tot de adembenemende landschappen. Israël, maar ook de joodse cultuur, komt in alle veelvormigheid tot uiting in deze 30 zwart-witte grafiekwerken. Ook worden enkele wandreliëfs van Wortel getoond.
Meer informatie…
Tijdens openingsurenSynagoge Groningen
17
september2022
LetterenfestivalHet Letterenfestival wordt georganiseerd door Faculteit der Letteren in Groningen op zaterdag 17 september. Het festival biedt een uitgebreid programma van workshops, mini-lezingen, experimenten, demonstraties, rondleidingen en exclusieve talkshows. Hieronder ook enkele Joodse thema’s.
Meer informatie…
13:00 – 17:00uFaculteit der Letteren
18
september2022
Concert Intieme Mahler: 4e symfonieHet Kamerorkest van het Noorden en Stichting Nieuwlicht presenteren Gustav Mahler’s prachtige 4e symfonie, mét sopraansolo en sleebellen! Als publiek zit je dicht op de huid van de uitvoerenden waardoor je heel direct bij de uitvoering betrokken wordt. Geen betere manier om Mahler’s muziek opnieuw te beleven of er voor het eerst mee kennis te maken!
Meer informatie…
11:30uSynagoge Groningen
25
september2022
Voel de Sjoel: Synagoge Groningen toegankelijker voor blinden en slechtziendenOp 25 september wordt in Synagoge Groningen een rondleiding gegeven die speciaal gericht is op blinden en slechtzienden. Tijdens deze rondleiding zijn zowel de tijdelijke expositie Impressies van Israël als de vaste expositie van de synagoge extra toegankelijk voor mensen met een visuele beperking. Synagoge Groningen wil met Voel de Sjoel de synagoge meer toegankelijk maken voor blinden en slechtzienden.
Meer informatie…
15:00uSynagoge Groningen
6
november2022
Kristallnachtherdenking | Albrecht Weinberg spreektAlbrecht Weinberg (Rhauderfehn, 1925) is een van de laatste overlevenden van de Holocaust. In 2012 keerde de geboren Oost-Fries op 87-jarige leeftijd vanuit de Verenigde Staten terug naar Leer. Sindsdien zet hij zich in tegen antisemitisme in Duitsland en probeert hij ervoor te zorgen dat de gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog niet in de vergetelheid raken.
Dr. Peter Groenewold (voormalig Universitair Docent Duitse Literatuur en Cultuur RUG) gaat met Albrecht in gesprek.​
Meer informatie over het programma volgt binnenkort.

permanente evenementen

di t/m vrij en zo
Audiotour Synagoge GroningenHet is nu mogelijk om bij de balie van de synagoge een audiotour te verkrijgen. 
In de audiotour neemt Bertien Minco u mee langs de momenten in haar familiegeschiedenis waarbij de synagoge in de Folkingestraat of de joodse gemeenschap in Groningen aanwezig was
Meer informatie…
13.00-17.00uFolkingestraat Synagoge
di t/m vrij en zo
Rondleiding Synagoge FolkingestraatGroepsrondleidingen voor volwassenen, jongeren vanaf ca. 15 jaar en gezinnen
Op reguliere openingsdagen wordt elk uur (13, 14, 15 en 16 uur) een instap rondleiding gegeven.
Op zondag wordt een rondleiding door de vroegere joodse buurt aangeboden
Meer informatie…
13.00-17.00uFolkingestraat Synagoge
Elke zondagen op afspraak
Wandeling vroegere Joodse buurtOp zondag nemen gidsen u mee naar het oude joodse Groningen. In de omgeving van de synagoge bevinden zich nog veel plekken die verbonden zijn aan de vroegere joodse bewoners van deze buurt.
Meer informatie…
13:00u en 15:00uFolkingestraat Synagoge

Bronnen:
H.J.W. Oosterman
K.B. (Kees) van Slochteren
Platform Groningen
Stichting Folkingestraat Synagoge

Laatst bijgewerkt:
15-09-2022