Agenda

6 juni – 13 okt
2024
Expositie: A Dutch Lawrence of Arabia?Jacob Israël de Haan (1881-1924), een man met vele gezichten en nog meer verhalen. De zoon van een Joodse voorzanger in het Drentse Smilde schopte het tot journalist, dichter, schrijver én jurist! Precies honderd jaar geleden werd hij vermoord vanwege zijn scherpe kritiek op politiek zionisme. Beleef het verrassende, roerige en veelzijdige Mandaat Palestina door de ogen van Jacob Israël de Haan en de lens van zijn tijdgenoot Frank Scholten. De Haans levensverhaal wordt verteld vanuit een artistiek, historisch en politiek perspectief. Bezoek de tentoonstelling en ontdek zijn fascinerende levensverhaal!
Deze expositie komt tot stand in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen (Aanmoedigingsfonds voor Public Engagement & de afdeling Midden-Oosten Studies).
Tijdens openingsurenSynagoge Groningen
21 + 23
juni2024
Voorstelling: Eer de HaanEen muzikale en theatrale ode aan het leven en werk van Jacob Israël de Haan. 
21 juni – 16:00u
23 juni – 14:00u
Meer informatie…
Synagoge Groningen
26
juni2024
Lezing: J.I. de Haan en de eerste homoactivistenDeze avond verzorgen Mattias Duyves en Maurice van Lieshout een duo-lezing. Duyves zal spreken over Jacob Israël de Haan als de eerste militante homoactivist van Nederland die tussen 1904 en 1924 in zijn proza en poëzie een complete metamorfose doormaakte. Van Lieshout spreekt over andere homoactivisten in De Haans tijd in het Nederlandse Wetenschappelijke Humanitaire Komité uit 1911, onder wie Arnold Aletrino. Lieden die heel wat met elkaar te stellen hadden…
Meer info…
20:00uSynagoge Groningen

permanente evenementen

di t/m vrij en zo
Audiotour Synagoge GroningenHet is nu mogelijk om bij de balie van de synagoge een audiotour te verkrijgen. 
In de audiotour neemt Bertien Minco u mee langs de momenten in haar familiegeschiedenis waarbij de synagoge in de Folkingestraat of de joodse gemeenschap in Groningen aanwezig was
Meer informatie…
13.00-17.00uSynagoge Groningen
di t/m vrij en zo
Rondleiding Synagoge FolkingestraatGroepsrondleidingen voor volwassenen, jongeren vanaf ca. 15 jaar en gezinnen
Op reguliere openingsdagen wordt elk uur (13, 14, 15 en 16 uur) een instap rondleiding gegeven.
Op zondag wordt een rondleiding door de vroegere joodse buurt aangeboden
Meer informatie…
13.00-17.00uSynagoge Groningen
Elke zondagen op afspraak
Wandeling vroegere Joodse buurtOp zondag nemen gidsen u mee naar het oude joodse Groningen. In de omgeving van de synagoge bevinden zich nog veel plekken die verbonden zijn aan de vroegere joodse bewoners van deze buurt.
Meer informatie…
13:00u en 15:00uSynagoge Groningen

Laatst bijgewerkt:
07-06-2024