Agenda

18
Dec. 2022 –
April 2023
Potretten van verlichtingWisselexpositie met Ron Glasbeek
Kunstenaar Ron Glasbeek toont in de donkere maanden hoe licht in verschillende levensbeschouwingen een rol speelt: van de joodse menorah tot de katholieke godslamp. Bij de verschillende beelden van verlichting wordt een toelichting gegeven. De expositie wordt georganiseerd in samenwerking met de partners van het Platform Religie en Levensbeschouwing in Groningen.
Meer informatie…
Tijdens openingsurenSynagoge Groningen
12
januari – 23 februari2023
Cursus Hebreeuws voor beginnersIn zeven weken op een laagdrempelige manier kennis maken met het Hebreeuws​
Synagoge Groningen start op donderdag 12 januari de cursus Kennismaken met het  modern Hebreeuws. Diverse interessante aspecten van deze oude én moderne taal komen aan de orde, zoals de invloed op het Nederlands. De cursus is laagdrempelig en vereist geen voorkennis.
Meer informatie…
Synagoge Groningen
5
maart2023
Projectkoor – Leonard CohenEen projectkoor onder leiding van Inge Roelands verzorgt in samenwerking met enkele gastmusici een concert waarbij het werk van Leonard Cohen (1934-2016) centraal staat.
Meer informatie…
15:00uSynagoge Groningen
19
maart2023
Capriccio Clarinet OrchestraOp het programma van het concert staat als hoofdwerk Moussorgski’s meesterwerk ‘Nacht op de Kale Berg’. De bewerking van dit werk voor klarinetorkest is van de hand van dirigent Ailien de Beer. Verder muziek van onder meer C.M. von Weber en P.I. Tchaikovsky. Maar ook een bekende polka: ‘Pie in the Face’ uit de film ‘The Great Race’ wordt niet geschuwd. Kortom een afwisselend programma!
Meer informatie…
15:00uSynagoge Groningen
2
april2023
KLM Urban TrailDe KLM Urban Trail Series is een populair hardloopconcept waarbij je de mooiste Nederlandse steden kunt ontdekken via een avontuurlijke- en stedelijke run door o.a. gebouwen, theaters, stadions en steegjes. In Groningen passeer je dus ook de Synagoge!
Meer informatie…
09:00-12:00uGroningen
23
april2023
Concert Chazzan Sacha van RavenswadeSacha van Ravenswade is zijn zangcarrière in sjoel (synagoge) begonnen, waar hij van jongs af aan meezong en vanaf zijn vijftiende deze rol op zich mocht nemen. Operamuziek vormt samen met het chazzanoet, de liturgische muziek, de rode draad in zijn (privé) zang- en muziekstudie. Door de jaren heen heeft Sacha zich ontwikkeld tot een volle, lyrische tenor met gemakkelijke hoogte. Door zijn muzikaliteit weet hij het repertoire tot leven te wekken en zijn publiek te raken.
Meer informatie…
14:30uSynagoge Groningen
27
april2023
Cursus Hebreeuws voor gevorderdenVoor iedereen die de kennismakingscursus heeft gevolgd of voor diegenen die het Hebreeuwse alfabet kennen is deze cursus geschikt. De lesmethode Van af het begin מן ההתחלה wordt gebruikt. Neem gerust contact op wanneer u twijfelt of deze cursus geschikt voor u is.
Meer informatie…
19:00uSynagoge Groningen
1+2
mei2023
Voorstelling: LudmillaWesterbork, juni 1944. In de ochtend was het zoveelste transport geweest naar het oosten. Familie en vrienden waren weg. ’s Avonds was het tijd voor vermaak. Cabaret! De tekst en een piano-uittreksel van Ludmilla werden gevonden in de nalatenschap van pianiste en schrijfster Ida Simons (1911-1960).
Meer informatie…
18:00 + 20:30u

permanente evenementen

di t/m vrij en zo
Audiotour Synagoge GroningenHet is nu mogelijk om bij de balie van de synagoge een audiotour te verkrijgen. 
In de audiotour neemt Bertien Minco u mee langs de momenten in haar familiegeschiedenis waarbij de synagoge in de Folkingestraat of de joodse gemeenschap in Groningen aanwezig was
Meer informatie…
13.00-17.00uSynagoge Groningen
di t/m vrij en zo
Rondleiding Synagoge FolkingestraatGroepsrondleidingen voor volwassenen, jongeren vanaf ca. 15 jaar en gezinnen
Op reguliere openingsdagen wordt elk uur (13, 14, 15 en 16 uur) een instap rondleiding gegeven.
Op zondag wordt een rondleiding door de vroegere joodse buurt aangeboden
Meer informatie…
13.00-17.00uSynagoge Groningen
Elke zondagen op afspraak
Wandeling vroegere Joodse buurtOp zondag nemen gidsen u mee naar het oude joodse Groningen. In de omgeving van de synagoge bevinden zich nog veel plekken die verbonden zijn aan de vroegere joodse bewoners van deze buurt.
Meer informatie…
13:00u en 15:00uSynagoge Groningen

Bronnen:
H.J.W. Oosterman
K.B. (Kees) van Slochteren
Platform Groningen
Stichting Folkingestraat Synagoge

Laatst bijgewerkt:
06-02-2023