Agenda

18
juni t/m 8 oktober2023
Rendez Vous met Jip WijngaardenJip Wijngaarden keert terug naar Groningen! In de kleurrijke synagoge toont ze haar al even kleurrijke schilderijen, waarin de joodse cultuur en religie een belangrijke inspiratiebron vormen.
Meer informatie…
Tijdens openingsurenSynagoge Groningen
6
oktober2023
Meet & Greet – Rendez-vous met Jip WijngaardenVrijdagmiddag 6 oktober is de laatste mogelijkheid om de expositie ‘Rendez Vous met Jip Wijngaarden’ te bekijken. Speciaal voor deze gelegenheid is Jip aanwezig en kunt u haar ontmoeten en met haar de meer dan dertig kunstwerken bekijken.
Reguliere entree, reserveren is niet nodig.
13:00-17:00uSynagoge Groningen
12
oktober2023
Theatervoorstelling ‘In de illusie’Deze avond gaat een bijzondere voorstelling in première in Synagoge Groningen: In de illusie. De voorstelling gaat over joodse artiesten uit Groningen van voor de oorlog; de goochelaars en hun vrouwen zijn vermoord in vernietigingskampen en er was geen goocheltruc die dat kon tegenhouden. Een theatraal monument waarin de herinnering aan de pijn van de oorlog in leven wordt gehouden. Maar waarin ook weemoed, humor en variété een grote rol hebben. Met o.a. George Tokaya als Ben Ali Libi de goochelaar
Meer informatie…
18:30u en 21:00uSynagoge Groningen
15
oktober2023
Kindermaand – Goocheltrucs van Ben Ali LibiZit je in groep 7 of 8 en heb je zin om te leren goochelen? Dan kun je gratis meedoen aan de workshop ‘Goocheltrucs van professor Ben Ali Libi’. In het kader van Oktober Kindermaand biedt Synagoge Groningen deze workshop aan die verzorgd wordt door George Tokaya. Hij leert je een aantal trucs die lang geleden door de joods-Groningse goochelaar professor Ben Ali Libi werden uitgevoerd.
Meer informatie…
14:30uSynagoge Groningen
19
oktober2023
Het koffertje van Ida VosEen persoonlijk verslag van verhalenverteller en violist Bert Vos, zoon van de Joodse schrijfster Ida Vos. ​
In deze lezing vertelt Bert over de levensgeschiedenis van Ida Vos, maar ook over de jarenlange tournee door Nederland met dit verhaal. Bert neemt het koffertje van Ida Vos ook mee, met bijzondere foto’s en documenten. 
Meer informatie…
20:00uSynagoge Groningen
22
oktober2023
Symposium – Bestemming bereikt? Stichting Oorlogs- en Verzetscentrum organiseert het symposium ‘Bestemming bereikt? Over de gevolgen van vlucht- en oorlogservaringen’. 
Tijdens het symposium wordt aan de hand van de ervaringen van dr. Elie Aron Cohen (1909-1993) gekeken naar de problematiek van hedendaagse vluchtelingen. Hoe trachten zij hun leven weer op de rails te krijgen en met welke ervaringen en schuldgevoelens kampen zij?
Aanmelden vóór 13 oktober.
Meer informatie…
13:00-17:00uSynagoge Groningen
27-30
oktober2023
Kijkdagen & Veiling Galerie Richard ter BorgGaleriehouder Richard ter Borg presenteert voorafgaand aan zijn najaarsveiling weer een groot assortiment kunst, waaronder van leden van Kunstkring De Ploeg. 
Vrijdag, Zondag en Maandag van 12.00 tot 17.00 geopend. Zaterdag 13.30-18.00 uur. Alle vier kijkdagen gratis toegang. De veiling vindt plaats op donderdagavond 2 november in de Synagoge.
Meer informatie…
12:00-17:00uSynagoge Groningen
5
november2023
KristallnachtherdenkingDeze middag herdenken we de Kristallnacht (Rijkspogromnacht). De herdenking begint om 14:00u met een stille tocht die naar de synagoge in de Folkingestraat leidt. Hier zal Manja Pach (Amsterdam 1945) de herdenkingslezing verzorgen. Ze groeide op tussen de brokstukken van een Joodse familie en stond aan de wieg van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork (1971), het Etty Hillesum Centrum in Deventer (samen met haar echtgenoot Frits Grimmelikhuizen in 1996) en de Dierense sjoel (2007).
Aanmelden voor de herdenkingslezing is noodzakelijk.
Meer informatie…
14:00u

permanente evenementen

di t/m vrij en zo
Audiotour Synagoge GroningenHet is nu mogelijk om bij de balie van de synagoge een audiotour te verkrijgen. 
In de audiotour neemt Bertien Minco u mee langs de momenten in haar familiegeschiedenis waarbij de synagoge in de Folkingestraat of de joodse gemeenschap in Groningen aanwezig was
Meer informatie…
13.00-17.00uSynagoge Groningen
di t/m vrij en zo
Rondleiding Synagoge FolkingestraatGroepsrondleidingen voor volwassenen, jongeren vanaf ca. 15 jaar en gezinnen
Op reguliere openingsdagen wordt elk uur (13, 14, 15 en 16 uur) een instap rondleiding gegeven.
Op zondag wordt een rondleiding door de vroegere joodse buurt aangeboden
Meer informatie…
13.00-17.00uSynagoge Groningen
Elke zondagen op afspraak
Wandeling vroegere Joodse buurtOp zondag nemen gidsen u mee naar het oude joodse Groningen. In de omgeving van de synagoge bevinden zich nog veel plekken die verbonden zijn aan de vroegere joodse bewoners van deze buurt.
Meer informatie…
13:00u en 15:00uSynagoge Groningen

Bronnen:
H.J.W. Oosterman
K.B. (Kees) van Slochteren
Platform Groningen
Stichting Folkingestraat Synagoge

Laatst bijgewerkt:
28-09-2023