Elke naam telt

ADOPTIE VAN JOODSE NAMEN UIT DE HEREWEGBUURT IN GRONINGEN

8 – 15 mei 2022

De Groninger fotograaf Robert Mulder is samen met de Folkingestraat Synagoge Groningen en Daniël Lipschits een project gestart rond de in WO II weggevoerde en vermoorde Joodse bewoners van de Herewegbuurt in Groningen.

Een idee geboren
Robert Mulder ging zoeken naar een manier om bijvoorbeeld rond 4 mei te kunnen vertellen over de drama’s die zich in de Tweede Wereldoorlog in deze woningen hebben afgespeeld. Er is daarom een concept en een methode ontwikkeld om de 119 namen van de vermoorde buurtbewoners, elk bij het oorspronkelijke adres, te herdenken.

De presentatie
Van 8 – 15 mei 2022 wordt in de Folkingestraat Synagoge Groningen in een presentatie vorm gegeven aan de verhalen achter de Joodse namen. Het stratenplan van de Herewegbuurt wordt uitgelegd op de vloer. De straten worden ongeveer 1,5m breed. Bij de huisnummers worden informatiezuilen geplaatst over de bijbehorende bewoners. Naast het informatieve stratenplan willen de organisatoren programma’s organiseren met verhalen, films en foto’s over de bewoners en ontmoetingsmomenten creëren.

Klik voor vergroting
Het zuiltje
Klik voor vergroting

Kleinzoon adopteert Max Roeper
Een eerste oproep voor deelname heeft al tot een opmerkelijke reactie geleid. Deze is afkomstig van een kleinzoon van Max Roeper, een gerespecteerde arts en chirurg die aan de Hereweg 110 woonde. Hoewel de Duitsers Joodse artsen hadden verboden hun vak uit te oefenen, werkte Max door. Hij werd echter verraden door een patiënt van hem, een NSB’er.
De kleinzoon heeft inmiddels zijn grootvader Max Roeper voor “Alle Namen Tellen” geadopteerd. Ook heeft hij 8mm familiefilmpjes gedigitaliseerd. De filmpjes zullen in mei in de synagoge worden vertoond.

© Collectie fam. Roeper – Max Roeper en zijn vrouw Loes Piekema die de oorlog overleefde

Aanmelden
Inmiddels is het adopteren van een vooroorlogse Joodse naam uit de Herewegbuurt niet meer mogelijk i.v.m. de tijd die nog rest voor de expositie plaats vindt.

Organisatie:
Robert Mulder en Folkingestraat Synagoge


Bronnen:
Folkingestraat Synagoge
Robert Mulder

Illustraties:
© Collectie fam. Roeper

Laatst bijgewerkt:
04-06-2021