PERSBERICHT ‘IN DE ILLUSIE’

Theatervoorstelling ‘IN DE ILLUSIE’ brengt het joodse revueleven van voor de oorlog tot leven.

HET VERHALEN CABINET komt met een nieuwe voorstelling: ‘IN DE ILLUSIE’. Een theatraal monument dat het joodse revueleven van voor de Tweede Wereldoorlog belicht. Op donderdag 12 oktober 2023 zal de première van ‘IN DE ILLUSIE’ in het voormalig hart van de joodse gemeenschap, de synagoge van Groningen plaatsvinden.

In de voorstelling ‘IN DE ILLUSIE’ nemen twee joodse vrouwen, Anna Speijer en Ida Ullmann, ons mee in hun leven als wederhelft van een goochelaar. De verhalen spelen zich af voor de Tweede Wereldoorlog.
De twee vrouwen, Anna en Ida spelen, naast het vervullen van hun primaire taak in het gezin, een actieve rol in de ondersteuning van de carrière van hun mannen, Professor Ben-Ali-Libi en Professor Philippini, die beide goochelaar zijn. Het zijn vrouwen wier trouw op de proef wordt gesteld door hun echtgenoten die dagelijks hun vingervlugheid beproeven en applaus oogsten na hun goocheltoeren.

Wanneer Anna en Ida elkaar onverwacht ontmoeten zijn ze eerst wat terughoudend, maar ontdekken gaandeweg overeenkomsten. De naderende oorlog, die voor beide gezinnen onontkoombare gevolgen zal hebben, brengt de vrouwen dichter bij elkaar. In hun verhalen delen ze grappige bekentenissen over de geheime trucs, huizen vol illusies en de amusante teksten die ze moeten meelezen. De verhalen zitten vol humor, spanning en drama.
Het zijn twee autonome individuen, waarvan één met een liberale visie op het leven en één met uitgesproken orthodoxe opvattingen. Echter, beide hebben één gemeenschappelijke noemer, een revueartiest als partner.

Groningen en Uithuizen
Professor Ben-Ali-Libi heeft de laatste jaren voor de oorlog grote landelijke bekendheid gekregen als goochelaar en illusionist. Minder bekend is dat hij in de stad Groningen is geboren. Nog minder bekend is dat er iets verder in de provincie, in Uithuizen een andere joodse goochelaar woonde die onder het pseudoniem Professor Philippini in dezelfde periode als de vermaarde professor Ben-Ali-Libi veel optrad. Zijn echte naam was Philippus Knorringa. Deze twee goochelaars hadden hun bekendheid nooit verworven zonder de steun van hun partners Anna en Ida, die daarvoor in
deze voorstelling eindelijk de aandacht ontvangen die ze verdienen. IN DE ILLUSIE laat daarnaast zien dat goochelen met allerlei wetmatigheden een vrolijk loopje neemt, maar dat het een illusie is te denken dat alle mensen menselijk zijn.
Goochelen kan niet op tegen wreedheid. Beide gezinnen zijn in de vernietigingskampen omgebracht.

Theatergroep Het Verhalen Cabinet
In ‘IN DE ILLUSIE’ worden de hoofdrollen gespeeld door de actrices Marieke Klooster en Hesther le Grand. Marieke Klooster was lid van het cabarettrio ‘Vrouw Holland’ en is bekend van haar rol in ‘Hollands Hoop’ en in de recente theatervoorstelling ‘Ripperda’ met Bert Visscher in de hoofdrol.
Hesther le Grand kennen we door haar vertolking van het Ploeglid Alida Pott in de gelijkluidende theatervoorstelling.
Daarnaast is zij als zangeres vertrouwd met het klezmer en balkan repertoire. Beiden zingen ook liedjes in de sfeer van de jaren voor de oorlog.
George Tokaya Da Silva, goochelaar, mentalist en illusionist, speelt de rollen van de twee goochelaars. Hij zit meer dan zestig jaar in het vak en kent mede vanuit z’n eigen opvoeding en tradities, het repertoire van beide joodse goochelaars en de gezinssituatie van beide artiesten, als geen ander.
De muzikanten Esther de Boer, Laura Iwema en Erik de Jong brengen met hun klarinet, viool en accordeon de sfeer tot leven van het vooroorlogse revue en variété, waarin de twee goochelaars elk op hun eigen manier groot waren. Erik de Jong is gast accordeonist bij de Amsterdam Klezmer Band. Laura en Esther zijn lid van verschillende ensembles. De muzikanten bewegen zich ieder op hun eigen terrein in het professionele circuit.
De tekst is geschreven door Nico van der Wijk die we kennen van vele teksten zoals ‘Issy en Sophius’ voor jongerentheater De Steeg. De regie is in handen van Ben Smit (recent GOOV Muziektheater met de productie ‘We zien elkaar bij Koos Kerstholt’ en jarenlang vele befaamde en belangrijke theatervoorstellingen).

Theatervoorstelling – IN DE ILLUSIE
Donderdag 12 oktober – 18.30 uur en 21.00 uur.
Tickets zijn hier te bestellen.


Bronnen:
Theatergroep HET VERHALEN CABINET

Video:
Theatergroep HET VERHALEN CABINET
YouTube

Gepubliceerd:
22-08-2024