Brugstraat

De Straat

De Brugstraat vormt een belangrijk onderdeel van het oorspronkelijke stratenplan van Groningen. De straat begint breed aan de kant van het A-kerkhof en versmalt zich richting de A-brug. De straat is vernoemd naar het middeleeuwse geslacht Ten Brugge, dat bij de brug een steenhuis bewoonde. Aan de overzijde van de brug verandert de naam in de A-straat. De straat vormt samen met het A-kerkhof, de Vismarkt, de Grote Markt en de Poelestraat de belangrijkste oost-westas in de binnenstad.

De Brugstraat heeft het karakter van een winkelstraat. In de noordelijke gevelwand staan diverse forse huizen uit vermoedelijk de 14e eeuw met daartussen huizen uit de 15e en 16e eeuw. In de zeven panden lange Jugendstil winkelgalerij uit 1904/1909 is een duidelijke geleding aangebracht die past in het ritme van de straatwand. Het forse en monumentale woonwinkelpand Brugstraat 7 staat op twee grote percelen.
Aan de zuidkant is de oude perceelstructuur nagenoeg gaaf bewaard gebleven. Hierop staat een rij forse 14e-eeuwse panden en voorts bebouwing uit de 16e eeuw en later. Bijzonder gelegen is het vrijstaande blokvormige gebouw nabij de A-brug, dat oorspronkelijk deel uitmaakte van de 13e-eeuwse A-poort. Aan de noordzijde van de brug heeft een soortgelijk gebouw gestaan maar dit is in de 18e eeuw gesloopt. Aan de zuidzijde is (op nummer 8) de rooms-katholieke studentenvereniging Albertus Magnus gevestigd. Op nummer 24 bevindt zich het Noordelijk Scheepvaartmuseum, deels in het Gotisch Huis. Het pand zal in de nabije toekomst deel uitmaken van het beoogde Groninger Huis van de Geschiedenis Museum aan de A.

3 – Sigarenwinkel Louis Barnstijn
Het verhaal over deze sigarenwinkel en de eigenaar kunt u hier lezen.

25 en 25a – Jacobs Kantoorboekhandel en Drukkerij
Op nummer 25 was het thuiskantoor van Jacobs kantoorboekhandel gevestigd.  De winkel bevond zich aan het A-kerkhof 37.
Op dit adres was ook de Vereeniging van Kantoorboekhandelaren te Groningen gevestigd.
August Jacobs (Groningen, 23-02-1892 – Sobibor, woonde met zijn gezin boven het kantoor op nr. 25a.


Bronnen:
Boek: Terug van Weggeweest – Johan van Gelder
Gemeente Groningen – Cultuurhistorische inventarisatie
Groninger Archieven
Joods Monument

Illustraties:
Nieuwsblad van het Noorden

Gepubliceerd:
22-01-2024