Zonder Titel

Locatie: Folkingestraat 10, 12 en 47
Kunstenaar: Allie van Altena
Realisatie: 1997
Dit kunstwerk maakt deel uit van de 5 kunstwerken van het project “Verbeeld Verleden” ter nagedachtenis aan de weggevoerde Joden uit de Folkingestraat.


Het kunstwerk van beeldend kunstenaar Allie (Aalbert) van Altena bestond oorspronkelijk uit 3 geëmailleerde borden met daarop oude foto’s uit het gemeentearchief van Groningen. Op de foto’s staan muzikanten van The Bollyband en feestvierders waar Allie kleurige confetti aan toegevoegd heeft. De borden werden opgehangen in de portieken van de Folkingestraat 10, 20 en 47 wat ook de plek was van waar de foto’s destijds gemaakt zijn.

De foto’s zijn gemaakt in 1922 bij de viering van de 250-jarige herdenking van Groningens Ontzet. Het geeft de kijker een mooi sfeerbeeld van hoe er gefeest werd in die tijd. De foto’s verbeelden ook de integratie van de Joden in de stad. Zo zien we op de rechterfoto de Joodse Bolly Band voor het feestgedruis uitlopen bij de optocht.

Helaas is het fotobord dat op nummer 47 hing bij een verbouwing terechtgekomen in een afvalcontainer. Willem Lammers, die voor de Synagoge Groningen rondleidingen verzorgt in de Folkingebuurt, ergerde zich er aan dat het kunstwerk niet compleet was. Hij nam daarom het initiatief om dit kunstwerk terug te laten plaatsen. Hij heeft hiervoor burgemeester Koen Schuiling benaderd en uiteraard de kunstenaar Allie van Altena. Beiden vonden dit een mooi initiatief en Allie heeft dan ook een nieuw exemplaar van het missende kunstwerk gemaakt. Dit werd opnieuw geplaatst in de Folkingestraat, dit keer niet bij nummer 47 maar op een pilaar bij nummer 33 voor de winkel van kunsthandel Richard ter Borg. De onthulling vond plaats op 31 augustus 2022. Voor die datum werd gekozen omdat dit ook de datum was dat de foto’s destijds gemaakt werden.

Een interview van de Stichting Omroep Organisatie Groningen (OOG) met initiatiefnemer Willem Lammers en een filmpje van de onthulling van het Joods kunstwerk van Joods Groningen zijn te zien op de mediapagina.


Bronnen:
Kunstpunt Groningen
Nieuwsbrief Synagoge Groningen 2018-07
Visit Groningen

Illustraties:
© Collectie Regina Philip

Laatst bijgewerkt:
15-09-2022