Portaal

Locatie: Folkingestraat 67 (Hoek Zuiderdiep)
Kunstenaar: Gert Sennema
Realisatie: 1997
Dit kunstwerk maakt deel uit van de 5 kunstwerken van het project “Verbeeld Verleden” ter nagedachtenis aan de weggevoerde Joden uit de Folkingestraat.


Het PortaalWie van het Hoofdstation, richting het centrum van Groningen, loopt komt al snel het eerste herdenkingsteken tegen dat deel uitmaakt van het project “Verbeeld Verleden”. Het bevindt zich in de Folkingestraat op nummer 67 aan de linkerkant van de straat enigszins schuin tegenover de synagoge, bij de hoek naar het Zuiderdiep. Hier is een bronzen deur te zien in een blinde muur met daarvoor een hardstenen opstapje, maar zonder deurklink. Doordat de deur geen deurklink heeft kan deze niet geopend worden en blijft dus voor altijd gesloten. Zo staat de deur symbool voor de Joodse geschiedenis van de Folkingestraat die hiermee ook afgesloten werd.

De kunstenaar heeft de deur bewerkt met patina waardoor de structuur en de kleur op die van hout gelijken. In werkelijkheid is het kunstwerk gemaakt van brons en hardsteen. Het maakt deel uit van het project “Verbeeld Verleden” en volgens het tijdschrift BK-informatie is het één van de 100 sleutelwerken ofwel meest invloedrijke werken, in de openbare ruimte.


Bronnen:
Kunstpunt Groningen
Visit Groningen

Illustraties:
© Collectie Regina Philip

Gepubliceerd:
28-07-2021