Galgal Hamazalot

Locatie: Folkingestraat, Groningen
Kunstenaar: Joseph Semah
Realisatie: 1997
Dit kunstwerk maakt deel uit van de 5 kunstwerken van het project “Verbeeld Verleden” ter nagedachtenis aan de weggevoerde Joden uit de Folkingestraat.


Galgal Hamazalot van Joseph Semah bestaat uit 11 bronzen maantjes. Beginnend bij de sikkel en toenemend naar de volle maan die halverwege de straat ligt en vervolgens weer afnemend naar een sikkel. Het geheel ligt verdeeld over de lengte van de Folkingestraat in het gele plaveisel van de straat. Het kunstwerk symboliseert de opkomst en ondergang van de Joodse gemeenschap in de stad. Daarnaast verwijst het naar de Joodse jaartelling die gebaseerd is op de stand van de maan.

Als je alle maantjes bij elkaar zou leggen ontstaat er een oog waarbij de volle maan als pupil fungeert. Het woord “maan” vertaald vanuit het Hebreeuws betekent “oog” en is ook weer verbonden met het getal 11. Het kunstwerk zit dus vol symboliek.

Vanwege het opnieuw bestraten van de Folkingestraat, werden de maantjes en de aanwezige Stolpersteine in de straat tijdelijk veilig opgeslagen. Op 1 oktober 2020 zijn ze weer terug geplaatst.


Bronnen:
Focus Groningen
Kunstpunt Groningen
Moors Magazine
Visit Groningen

Illustraties:
© Collectie Gouwenaar – Wikipedia

Gepubliceerd:
28-07-2021