Monument “Licht der Zee”

Voor de voormalige synagoge in Delfzijl, aan de Singel 50, staat het monument “Licht der Zee”. Het werd onthuld op 11 maart 2020, precies 78 jaar na het gedwongen vertrek van vrijwel de hele Joodse gemeenschap (ruim 130 mensen) naar Amsterdam. Vanuit die plaats werden ze vervolgens gedeporteerd naar concentratie- en vernietigingskampen in Duitsland en Polen.

Het monument bestaat uit 5 zwerfkeien, een menora en een namenmuur met daarop alle 126 namen van de vermoorde Joodse inwoners van Delfzijl. De menora vertegenwoordigt het Jodendom. De namenmuur is verbonden met de menora, als ware het een extra arm. De keien vormen de voet van de menora en staan symbool voor de Joodse gewoonte om steentjes achter te laten bij een graf. Ze komen oorspronkelijk van de voet van de zeedijk in Delfzijl. De keien staan ook voor de armen van de menora. I.p.v. 7 armen zijn het er 5 als teken van het afgebroken leven van de vermoorde Joodse inwoners.

Het monument is een initiatief van Elex Kappen (ontwerper) en Bouko Sanders van de Werkgroep 4 mei Delfzijl in samenwerking met de Joodse stichting Beth Ha-Knesseth. Het Theda Mansholt College heeft het monument geadopteerd.

Op de mediapagina vindt u filmpjes over de Joodse slachtoffers van Delfzijl.


Bronnen:
Comité 4 en 5 mei
Staat in Eemsdelta

Illustraties:
© Collectie Regina Philip

Gepubliceerd:
14-05-2024