Expositie in Kapiteinshuis

‘JOODS ERFGOED EN PEKELDER ZILVERSCHATTEN’

20 juni 2021 t/m 31 oktober 2021

Kostbaar toraschild
Aanleiding voor de expositie is de recente verwerving van het toraschild van de kille Pekela door het Museum Het Kapiteinshuis (een toraschild is een versiering van zilver op de toramantel die de torarol omhult). Het schild werd in 1906 gemaakt door twee zilversmeden uit Groningen: R. van Weering en J. van Duinen, en door de vrouwengroep van de synagoge: Bigdei Koudesj (‘kleren van heiligheid’) geschonken.

Het toraschild werd in januari aangekocht op een veiling in New York. Rabbijn Toncman gaf het in 1940 in bewaring bij het opperrabbinaat in Amsterdam. Met de aankoop van dit kostbare schild komt dit stuk weer in Pekela en kan het daar als een monument van herinnering aan de Joodse gemeenschap gelden.

Bijzonder object uit de collectie van Synagoge Groningen
Het betreft een statutenboekje van de ‘Pieuse Israëlietische Vereeniging Gemieloeth-Chasadiem-Kabraniem’. In dit boekje staan de rechten en plichten beschreven van de leden van deze Pekelder begrafenisvereniging. Het werd in 1907 gedrukt bij Steendruk T. Mulder Azn. in Oude Pekela. Het waardevolle statutenboekje is onlangs aan Synagoge Groningen geschonken door Museum 40-45 in Kolham. Synagoge Groningen staat het nu tijdelijk in bruikleen af aan het Kapiteinshuis voor de expositie ‘Joods erfgoed en Pekelder zilverschatten’. Ook NIG-Groningen (Joodse Gemeente Groningen) heeft hiervoor bruiklenen beschikbaar gesteld.

Locatie: Museum Het Kapiteinshuis
Openingsdagen: dinsdag en donderdag én 1e + 3e zondag v/d maand
Openingstijden: 13.30 -16.30 uur
Informatie:www.kapiteinshuis.nl
Adres: ds. S. Tjadenstraat C-96, 9663 RD Nieuwe Pekela.
Telefoon: 0597 – 612 372


Bronnen:
Stichting Folkingestraat Synagoge

Illustraties:
Stichting Folkingestraat Synagoge

Gepubliceerd:
04-06-2021