Design for living, living for design

40 jaar Groningse synagoge van Piet Cohen

Dit jaar is het veertig jaar geleden dat de synagoge in Groningen opnieuw in gebruik werd genomen. Dat gebeurde in een splinternieuw interieur, ontworpen door industrieel ontwerper Piet Cohen.
Dit veertigjarig jubileum is een mooie aanleiding om deze zomer in de Groningse sjoel een expositie over deze veelzijdige Joodse ontwerper te organiseren. Met een titel die veel over Piet Cohen en zijn werk zegt: Design for living, living for design. Over Piet Cohens leven, zijn Groningse sjoelontwerp en zijn vele ontwerpen die variëren van badkameraccessoires tot judaïca.

GRONINGEN / 20-8-2008 / Synagoge aan de Folkingestraat, exterieur en interieur van deze joodse kerk. / foto: © Omke Oudeman

In 1981 werd de synagoge heropend na een grondige restauratie. Die was nodig na decennia van gebruik door een wasserij en vervolgens jarenlange leegstand. Onderdeel van de restauratie was de installatie van een compleet nieuw interieur.
De Amsterdamse industrial designer Piet Cohen (Arnhem, 1935) kreeg de opdracht om het interieur te ontwerpen. Het zou de eerste worden van zijn in totaal zes uitgevoerde sjoelontwerpen: na Groningen volgden Amstelveen, Obrechtplein, Maimonides, Bne Akiwa en Rosj Pina.

Intimiteit
Beeldbepalend voor Cohens Groningse sjoel is de stalen lichtconstructie erboven. Ze is in feite een transparante koepel die de 120 zitplaatsen een zekere intimiteit geeft, in het enorme gebouw waar vóór de holocaust 600 bezoekers konden zitten.
Op de expositie Design for living, living for design wordt getoond hoe Cohens interieurontwerp voor de Groningse synagoge tot stand kwam. Ook wordt ruime aandacht besteed aan zijn Joodse en niet-Joodse ontwerpen. Want Piet Cohen ontwerpt fascinerende objecten met heel uiteenlopende functies: van alledaags tot meer verheven. En met heel verschillende materialen, van kunststof tot zilver.

Piet Cohen – Havdalah set

Blikvanger
Op de expositie zijn daarom naast diverse gebruiksvoorwerpen, zoals badkameraccessoires en koffiekopjes, ook zilveren voorwerpen uit de Joodse traditie te zien. Ook wordt ruime aandacht besteed aan Cohens Joodse monumenten, zoals het Anne Frank Memorial in Israël en zijn recente holocaustmonument in Amstelveen.
Een blikvanger is in Synagoge Groningen een complete door Piet Cohen ontworpen mobiele loofhut (soeka) van bijna 2,5 meter hoog. Dit exemplaar doet nog steeds jaarlijks dienst tijdens het Loofhuttenfeest (Soekot).

Adres: Synagoge Groningen, Folkingestraat 60
Periode: 25 juli – 1 oktober
Openingstijden: zondag, dinsdag, woensdag 13.00-17.00 uur, donderdag en vrijdag 10.30-17.00 uur
Entree: €4,-
Entree+rondleiding: €6,- (13-16 jaar/Stadjerspas/donateur SFS: €1,-)
Kinderen tm 12 jaar: gratis


Bronnen:
Synagoge Groningen

Illustraties:
© Omke Oudeman – Collectie Synagoge Groningen

Laatst bijgewerkt:
27-07-2021